Raziskujemo življenje Cirila Kosmača in 1. svetovno vojno

Avtorica: Nastja Grošelj

Tolmin z okolico nam ponuja veliko zanimivosti z naravnega vidika, pa tudi z zgodovinskega. Poleg tega pa je tam živel in večino svojega življenja tudi ustvarjal veliki mož slovenske književnosti Ciril Kosmač.

V ponedeljek, 14. septembra 2015, smo imeli učenci 9. razreda kulturni dan, ki se je delil na dva dela: spoznavanje življenja Cirila Kosmača in odkrivanje dejstev o 1. svetovni vojni. Ta dan je bil namenjen nadgradnji našega znanja tako slovenščine kot tudi zgodovine.
V ta namen smo se v deževnem jutru odpravili na Slap ob Idrijci, kjer smo z malo hoje prispeli do Kosmačeve domačije. Njegova rojstna hiša stoji na odročnem kraju, kjer se je pisatelj zlahka zbral in ustvarjal vrhunska dela, ki so pripomogla k razvoju slovenske književnosti. Na domačiji smo se razdelili v dve skupini, prva skupina je odšla na ogled hiše z vodičko. Druga skupina pa je ta čas malicala, seveda pa je vsak izmed nas čas izkoristil tudi za ogled okolice. Nato smo se zamenjali.
Odpravili smo se na avtobus in sledila je vožnja do tolminskega muzeja, kjer je sedaj na ogled razstava o 1. svetovni vojni. V muzeju nam je vodička povedala marsikaj zanimivega in mislim, da je vsakdo izmed nas iz muzeja odnesel dobre vtise.

Vsak Slovenec je lahko hvaležen za tako bogato zgodovino, katere delček smo spoznali tudi na ta dan, in mislim, da smo, čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno, dan izkoristili kar se da dobro.

 

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)