Vinko Möderndorfer

DSC_0137

Pogovarjali sta se Klara Kavčič in Kristina Neli Lampe
Foto: Jošt Rovtar

Za osmošolce se je v mesecu septembru zgodil bralni teden. Ves teden so imeli zanimive aktivnosti, v četrtek pa jih je obiskal pisatelj, pesnik, dramatik in režiser Vinko Moderndorfer. Učenci so imeli z njim vodeno srečanje, za naš šolski časopis Kwa prauš pa smo mu zastavili nekaj vprašanj.

Kaj najraje pišete ( poezijo, prozo, dramatiko …) in zakaj?
Najraje pišem … Najraje pišem poezijo. Sicer delam tudi v gledališču, tako da mi je tudi dramatika blizu, sicer pa se imam za pesnika.

Kje najraje pišete in zakaj ?
Pišem lahko vsepovsod. Lahko pišem na vlaku … Medtem ko vozim avto ravno ne, takrat pa pišem v glavi. V glavi razmišljam in si nato ideje zabeležim. Nekateri pisatelji imajo najljubši kot, mizo, okolje, kjer pišejo; jaz pa nimam najljubšega kotička, ker sem bolj potepuški pesnik.

Kje vse dobite navdih za delo ?
Iz življenja. Vsaka minuta življenja mi je v navdih ali pa tudi ne.

Katero od vaših del vam je trenutno najbolj všeč?
Tista, ki še niso dokončana. Torej delo, ko ga trenutno pišem in ga še nosim v srcu. Delo, ki ga nosim v srcu, mi je najbolj pri srcu.

Kako in kdaj ste prišli do spoznanja, da hočete postati pisatelj?
To pride kar samo od sebe. Imaš željo, da bi nekaj povedal, in začneš ustvarjati in se niti ne zavedaš pa te že drugi začnejo obravnavati kot pisatelja. Jaz sam se niti nimam za pisatelja in mi je vedno malo nerodno. V sebi vedno težko rečem, da sem pisatelj.

Ali imate svoj najljubši kotiček ?
Imam, moj dom je moj najljubši kotiček.

Kaj vas razvedri, kadar ste žalostni ?
Lepota. Lepa slika, lep kip, lep človek, lepa ženska, lep moški, lepa pokrajina … Karkoli. Lepota.

Katera je vaša najljubša barva ?
Rdeča.

Katera je vaša najljubša jed ?
Moja najljubša jed je tista, ki si jo sam pripravim. Lahko je to polenta z mlekom, kadar nimam dovolj časa, lahko pa je to tudi bolj zahtevna jed.

Dogodek, ki ga obžalujete ?
Oh, teh je pa polno. Človek naredi veliko napak v življenju, za katere mu je žal in tudi jaz sem jih naredil neskončno. Veliko od tega jih obžalujem, ampak se jih ne da popraviti. Moj nasvet je, da ne delate napak, ampak to je nemogoče, ker se zaradi napak človek razvija.

Dogodek, ki ga ne bi spremenili ?
Brez dvoma je to rojstvo moje hčere.

Kraj, ki vem je najbolj pri srcu ?
Ne vem. Jaz sem brezkrajen človek. V Ljubljani se dobro počutim, ne pa čisto doma. Nekega kraja, kjer bi se zares dobro počutil, nisem našel. Mogoče je moj kraj, kjer se zares dobro počutim, literatura.

Nameravate v kratkem izdati kakšno knjigo ? Nam lahko zaupate kaj več o njej?
Ravnokar, sem jo že videl, je izšla knjiga za najstnike z naslovom Kit na plaži. Več vam pa ne bom povedal.

Vaši načrti za prihodnje delo ?
Moji načrti so, da bi želel kaj dobrega napisati, narediti kakšno dobro predstavo … Želim si, da bi to, kar počnem, počel dobro.

 

 

(Skupno 337 obiskov, današnjih obiskov 1)