Športni dan, dan hokeja

Avtorica: Neža Gnezda

Hokej v Idriji nima tradicije, zato je tudi nam, šolarjem, mogoče kar malce nepoznan šport. Vsekakor pa smo na tisti sončni petek, 11. oktobra, ugotovili, da je nadvse zabavna oblika športnega udejstvovanja.

Naš prvi letošnji športni dan smo začeli ob 7. 50. Učenci smo se zbrali na igrišču za šolo in se začeli pripravljati. Obuli smo si svoje rolerje, si nadeli zapestnike, komolčnike in kolenčnike ter seveda tudi čelado. Za učence, ki niso imeli svoje opreme, so priskrbeli sposojeno. Uporabljali smo tudi prave hokejske palice. Na večjem košarkarskem igrišču je že bila postavljena banda (ograja), ki je omejevala naše hokejsko igrišče.
Razdelili smo se v tri skupine, kar po razredih. Vsaka skupina je imela svoje mentorje. Na eni polovici igrišča nas je učitelj David učil hokeja na rolerjih. Izpopolnjevali smo se v pravilni drži palice, strelu, natančnosti daljših podaj ter zaustavljanju žogice. Preizkusili smo tudi, kako približno bo izgledala naša popoldanska medrazredna tekma, saj smo na koncu tudi zaigrali.
Na drugi polovici so nas tri mentorice ogrele na rolerjih. Igrali smo se različne igre, ki so nekakšne različice tistih, ki smo se jih igrali v otroštvu. Bili smo na rolerjih, zato smo morali biti bolj pazljivi, da se nismo v koga zaleteli in se prej zaustavili. Naučile so nas tudi, kako se zaustaviti, če na rolerju nimaš zavore in celo kako se pravilno pade.
Na zadnjem, košarkarskem igrišču pa so bili učenci tretje skupine in tisti, za katere je v prvo zmanjkalo rolerjev. Urili so se v hokejskih veščinah. Mentor je pripravil poligon, po katerem smo vadili vodenje žogice in spremembo smeri. Poskusili smo lahko tudi vodenje s pakom.
Po malici smo se razdelili v dve skupini. Učenci prve skupine so pomagali pri pripravi še ostalih stvari za popoldanski del. Fantje so pomagali prinesti mize, punce pa so z učiteljicami pekle piškote, palačinke, pecivo in kokosove kroglice.
Ostali učenci pa smo ostali na igrišču. Spet smo se razdelili na dve skupini. Tisti, ki so želeli in ki bolj obvladajo rolanje, so znotraj bande v dveh ekipah igrali hokej, drugim pa je mentor postavil nov poligon z malce bolj zahtevnejšimi nalogami. Odpeljali smo ga tudi v dvojicah in trojicah. Na poligonu se nam je pridružila tudi učiteljica Tina, saj se je želela ogreti za popoldansko tekmo učiteljev proti učencem in staršem. Nekaj učencev je tistega prvič obulo rolerje in se preizkusilo tudi v poligonu ter vodenju žogice. Peto šolsko uro so na igrišče prišli tudi učenci nižje stopnje, ki so z navdušenjem opazovali naše znanje in igro.

Hokejski popoldan smo uradno začeli ob 14.30. Komentatorji so napovedali prvo medrazredno tekmo, tekmo 9. a in 9. b. Prvo tekmo dneva so zmagali učenci 9. b razreda. Naslednjo tekmo je zmagovalni razred odigral z 9. c. To tekmo pa je dobil 9. c, prav tako tudi tekmo z 9. a, saj so prepričljivo zmagali.
Sledile so tekme med učenci, učitelji in starši. Za učence so tekmovali najboljši iz vseh treh 9. razredov. To tekmo in še vse naslednje sta gola ekip branila vratarja profesionalnih ekip iz klubov, ki sta se zatem tudi pomerila.
Učitelj David je v Idrijo pripeljal svojo ekipo, ekipo Sveti Duh Eagles. Povabili so tudi ekipo HK Železniki, saj so jim želeli vrniti za poraz na pomembni tekmi, ki so jo odigrali maja. Z boljšo igro in navijači je seveda zmagala ekipa našega učitelja.
Po tekmi profesionalnih hokejistov je sledil še veliki finale medrazrednega tekmovanja. Oddelka B in C sta se potegovala za skupno zmago, za kar sta potrebovala dve zmagi. Ekipi sta si bili zelo enakovredni, a je na koncu ponovno zmagala ekipa 9. c.

Foto: Neža Gnezda

(Skupno 221 obiskov, današnjih obiskov 1)