Zdrava hrana?

Avtor: Nik Jezeršek

Vir: splet

O ekološkem in domačem pridelovanju ter kaj je zdrava hrana? Smo Slovenci ozaveščeni in kako to uresničujemo na Osnovni šoli Idrija?

Od malega nas učijo, da je dobro jesti zelenjavo. Vendar pa je dandanes ob tem treba pomisliti tudi, kako je bila ta zelenjava pridelana. Večino hrane namreč kupujemo v trgovini in mnogo ljudi ne pregleda podatkov o izvoru. Ljudje zdaj izbirajo po ceni, pa čeprav je le-ta kazalka kakovosti pridelave. Včasih, pa ne tako dolgo nazaj, so skoraj vsi gojili zelenjavo in vzrejali živino. Če ti je kdo takrat podaril jajce, si lahko bil prepričan, da je zdravo. Živali so se takrat pasle v naravi in kmetje so to dobro izkoristili. Zdaj pa jemo jajca baterijske reje, ker so cenejša. Ljudje imajo predsodke do kmetov, kar vpliva na razvoj kmetijstva, pa čeprav bi brez njih težko živeli.

Marsikdo ima babico ali dedka, ki bi mu lahko povedala kaj o življenju pred 40 leti. Veliki večini mladih se zdaj ne bi ljubilo pridelovati hrane, ampak mogoče si bomo že čez nekaj let želeli, da bi bilo drugače. V Sloveniji je veliko EKO-kmetij in ni je trgovine brez “BIO-kotička”.

V Godoviču ima vsaka hiša vrt ali vsaj rastline s plodovi, saj je lahko vsakemu v ponos, da gostom ponudi nekaj, kar je pridelal sam. Najbolj zdrava hrana je tista, ki jo pridelamo sami ali dobro poznamo njen izvor. Pa bomo v prihodnosti sploh še znali gojiti živila?

Tudi na naši šoli si prizadevajo, da je prehrana učencev čimbolj zdrava in kakovostna. Ker smo vključeni v projekt Šolsko sadje in zelenjava, so nam vedno na voljo jabolka. Večkrat pa dobimo tudi druge vrste sadja, kdaj tudi korenje.

Osnovna šola Idrija pa sodeluje v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt so uvedli 18. novembra 2011. V tem projektu slovenske šole dobijo med, maslo, kruh, mleko in jabolka. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka ter lokalno pridelane hrane. Na ministrstvu poudarjajo slovenske proizvajalce hrane.

Letos smo okusen zajtrk zaužili v petek, 15. novembra, 1. šolsko uro. Učenci smo od doma prinesli stvari, naprimer svečke, prte, prtičke, rože in vaze, da smo pripravili lepe pogrinjke. Med uro smo se družili in in se tudi dogovorili kako potrebno stvar. Tako smo preživeli res prijeten začetek petkovega dopoldneva.

Pri nas na srečo še veliko ljudi živi, kot so živeli naši stari starši, in tega se lahko veselimo, saj bomo to znanje prenesli tudi na naše otroke. Zato se mi zdi, da bi morali tudi kak dan dejavnosti preživeti na kateri od okolišlih kmetij, da bi se še poučili o pridelovanju hrane. Mislim, da bi bilo koristno in bi pomenilo tudi to, da bi hrano, pa tudi kmete, bolj spoštovali.

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)