Pri Bevku v Zakojci

Avtorica: Patricija Bolčina

V petek, 2. 10., smo se učenke in učenci šestega razreda iz OŠ Idrija odpravili na ekskurzijo v Zakojco, v rojstni kraj pisatelja Franceta Bevka.
Do Zakojce nas je peljal avtobus. Ko smo izstopili, smo se razdelili v tri skupine po razredih A, B in C. Nato smo odšli v Bevkovo hišo. Poslušali smo zelo zanimivo predavanje o tej čudoviti hiši.

V hiši je veliko zanimivosti, kot so na primer bohkov kot, v katerem je družina molila, kamri, kjer so spali mati, oče, babica in dedek ter skedenj, kjer so shranjevali ozimnico in sušili seno. Domačija ima debele stene, ki so služile za boljšo izolacijo. V njej imajo shranjene velike košare, koše, metlo iz šib, čevljarsko mizo, kjer so izdelovali čevlje, oljenko, ki so jo uporabljali za razsvetljavo, pinjo, s pomočjo katere so izdelovali maslo, slamco – košaro za vzhajanje kruha, burkle, ki so služile za potiskanje posod v peč, omelo iz svežega listja, lopato, ki so jo uporabljali za potiskanje kruha v peč, in velik kotel, v katerem so kuhali hrano za živali. V hiši je še vedno ohranjena krušna peč, ki so jo uporabljali za kuhanje in peko kruha.

Po predavanju smo odšli na podstrešje, kjer imajo razstavo. Tu smo si lahko ogledali številna dela Franceta Bevka, kot so Ragazzi soli, Brez krinke, Toni, Peter Klepec, Otroška leta, Grivarjevi otroci, Še bo kdaj pomlad in še nekaj drugih del. Izvedeli smo, da je pisatelj v svojem življenju napisal okoli 150 knjig. Prvo, ki sicer ni izšla, pa je napisal že pri dvanajstih letih. Vzrok za zgodbo Tatič pa je bil zelo nenavaden. Izvedeli smo, da je nastala po slabi izkušnji s prijateljem, ki je Franceta napeljal h kraji, na koncu pa ga še izdal.
Ko smo prišli iz pisateljeve hiše, je bil čas za malico. Za tem smo odšli po ozki poti, ki vodi do kmetije pr’ Flandru. Tu smo imeli nekaj prostega časa za zabavne igre, ki pa je hitro minil, in kmalu smo morali na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj domov.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)