Minute za branje

Avtor: Oliver Svit Cigale

Drage učenke in učenci,

v torek, 17. septembra 2019, smo na Osnovni šoli Idrija z branjem po razredih obeležili pričetek Bevkove bralne značke. Učenci smo brali v vseh razredih odlomke iz knjig s seznama bralne značke. S tem dnem smo hoteli vse učence v čim večjem številu povabiti k bralni znački.

Seveda ste učenci, ki obiskujete tudi tuje jezike, vabljeni k branju tuje (nemške in angleške) bralne značke. Na šoli že vrsto let poteka tudi eko bralna značka, ob kateri preberete knjigo in naredite eko izdelek na določeno temo (npr. kipec, risbo …).

Bevkova bralna značka je bila poimenovana po pisatelju Francetu Bevku, našem sorojaku, ki se je rodil v Zakojci pri Cerknem. Po njem se imenuje vseslovensko kulturno gibanje, pri katerem osnovnošolci vseh starosti berejo knjige slovenskih in tujih avtorjev. Bralna značka vzgaja pridne bralce in krepi bralne veščine.

Ali veste, zakaj Bevkova bralna značka poteka ravno od 17. septembra do 2. aprila? 17. septembra 1890 se je Bevk rodil, 17. septembra 1970 pa je umrl, medtem ko je 2. april mednarodni dan knjig za otroke.

Vljudno vabljeni, da se pridružite bralni znački in se s pomočjo knjig povežemo med seboj.

Na spletni strani knjižnice OŠ Idrija najdete vse priporočene bralne sezname od 1. do 9. razreda.

Avtorica logotipa: Martina Vidmar

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)