Šola malo drugače

Avtorja: Lenart Boškovič in Primož Gantar

Raziskovalni tabor v Cerknem, ki ga že vrsto let organizira naša šola, se je letos odvijal od 4. do 8. novembra za učence 8. in 9. razredov. Na tabor smo se odpravili tisti, ki nas zanima drugačen način učenja.

V ponedeljek,  ko smo prispeli v CŠOD Cerkno, so nam uslužbenci najprej razložili pravila hišnega reda. Potem smo se odpravili v sobe in jih pripravili za bivanje. Prvi dan smo se preizkusili v orientaciji po kraju Cerkno, nato pa še v ustvarjanju glasbe z lastnimi glasbili ter ruščini. Zvečer pa smo se odpravili v muzej Laufarije, kjer so nam pokazali tradicionalne cerkljanske pustne maske.

V torek, ko smo se zbudili, smo se najprej obilno najedli.
Na prvi delavnici smo najprej spoznali osnove fotografiranja, nato pa odšli fotografirat okolico. Na drugi delavnici smo urili svoje tehnično znanje in izdelali vsak svoj tangram, v tretji pa smo se preizkusili v forenzičnih tehnikah iskanja storilcev na fizikalno kemijski delavnici.
Zvečer pa nas je učitelj  Matjaž Kerček preko potopisnega predavanja popeljal v Iran.

V sredo smo se po zajtrku odpravili na nordijsko hojo, kjer smo imeli malo nesreče z vremenom, a je bilo vseeno zabavno. Nato smo se zabavali pri delavnici nemščine s kvizom sestavljenem iz domačih besed, ki jih je bilo potrebno ustrezno naglasiti. Iz podjetja Kolektor sta prišla dva zaposlena, ki sta nam pokazala zanimive fizikalne in kemijske poskuse. Zvečer pa smo imeli tombolo in ples.

V četrtek smo se pred zajtrkom ogreli z jutranjo telovadbo, po zajtrku pa smo se na delavnici prve pomoči naučili obvezovati različne sklepe ter glavo. Nato pa smo naredili svoj program pri računalniški delavnici ter pri likovni delavnici eksperimentirali z barvami. Zvečer pa smo si ogledali film Nina.

Peti dan nas je dodobra razgibal pohod skozi vasi Labinje, Poče in čez Zakriž nazaj v dom na toplo in odlično kosilo, ki so ga pripravile kuharice. Po kosilu smo se zahvalili osebju ter kuharicam in se odpravili domov.

Tabor nam je bil všeč, ker smo se imeli zelo dobro, se zabavali ter se naučili marsikaj novega. Tabor priporočamo vsem, ki bi radi izboljšali svoje znanje na drugačen način.

Foto: Martina Kokelj

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)