Kaj je učenčev največji sovražnik?

Avtorica: Jassna

Predvsem učenci zadnje triade smo nedavno začeli opažati, kako so začele deževati ocene. Ocena tu, ocena tam … Za vse to pa je potrebno tudi zelo veliko učenja in to pomeni ‘žrtvovanje’ našega prostega časa. Zato se mi res zdi pomembno, kako ga izrabljamo.

V zadnjem času veliko razmišljam o tem, kako bi si ga razporedila, a ugotavljam, da ga je premalo. Premalo za vse, kar bi si želeli početi. Zelo pomembno je, da si znamo ločiti pomembne stvari od nepomembnih. Stvari, ki jih sprašujejo, se je dobro začeti učiti dva dni prej. Prvi dan narediš pregledne zapiske, drugi dan pa se iz njih naučiš. Lahko se učiš tudi na kašen drug način. Pomembno je samo, da se začneš učiti prej, če ti le znese s časom. Najprej je treba postoriti pomembne stvari, nato pa se lahko lotimo nepomembnih. Na ta način nam ne bo zmanjkalo časa in postorili bomo vse, kar je potrebno. Šele nato pridejo na vrsto manj pomembne in sprostitvene dejavnosti.
Ugotovila sem, da je treba vsaj en dan v tednu popolnoma pozabiti na šolo. Zame je ta dan nedelja. Z družino se odpravimo na kak izlet, se igramo družabne igre, pogledamo kak film … Lahko pa se družiš tudi s prijatelji ali pa kar sam s seboj. Po navadi grem v naravo ali pa kaj preberem. Tako si zbistrim misli in pripravim na nov delovni teden. Tako se otreseš učenčevega najhujšega sovražnika – STRESA. Stres nam sproža slabo počutje in negativne občutke. Zelo je pomembno, da med učenjem pijemo dovolj vode in vmes pojemo nekaj sadja, oreščke, lahko pa tudi žitno ploščico. Na vsake pol ure učenja si je potrebno vzeti kratkih 5 minut odmora, da vstaneš, se pretegneš in oči upreš v daljavo. Zadnje je pomembno zato, ker se nam oči navajajo na razdaljo 20 cm, zato je pomembno, da se večkrat zazremo v daljavo. Za normalno funkcioniranje potrebujemo najmanj 8–9 ur spanca. Poleg vsega tega pa se moraš naužiti vsaj malo svežega zraka. Pa naj bo to pot iz šole domov ali kratek sprehod … To je potrebno predvsem, če se ne ukvarjaš z nobenim športom. To ti pospeši cirkulacijo krvi in tako lažje razmišljaš in tvoji možgani hitreje sprejemajo informacije.

Iz lastnih izkušenj pa vam povem, da si nikoli ne smete zadati preveč stvari naenkrat. Če vas kdo kaj prosi, pa da že predhodno veste, da vam ne bo zneslo, lahko z mirno vestjo rečete NE. Ni vam potrebno sprejeti vseh zadolžitev, ki so izven obveznega pouka. Učitelji pa morajo to spoštovati in sprejeti tvojo odločitev.

Nikakor pa ne smeš pozabiti na stvari, ki jih rad počneš. Vsak ima dan najmanj en talent, ki pa je mogoče še neodkrit. V šole prostem dnevu počni tisto, kar imaš rad, za kar ti je dan talent in razvijaj svoje spretnosti. Vprašati se moraš, kaj bi počel, če ne bi imel šolskih zadolžitev. Jaz npr. bi napisala knjigo. Morda bi se ukvarjala s športom, za katerega sedaj nimam časa. Zato se v nedeljo lotim stvari, ki jih imam rada, kar me osreči. Le na ta način se lahko sproti otresaš slabih občutkov, ki se v tebi naberejo čez teden. Najpomembnejše pa je, da si ob vsem tem zaupaš in verjameš vase.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)