Zimska šola v naravi za učence 3. in 4. razreda

Avtorici: učiteljici Danica Klemenčič in Tatjana Ogrič

Učenci tretjega in četrtega razreda OŠ Idrija so v tretjem tednu meseca januarja 2016 preživeli nekaj dni v CŠOD na Vojskem. Ob športnih aktivnostih na snegu so spoznali tudi hišne ljubljenčke doma in se preizkusili v kuharskih veščinah.

Na Vojsko so se prvi odpravili učenci tretjega razreda. Ponedeljkovo dopoldne je bilo namenjeno prihodu, namestitvi v sobah doma, malici in krajšem sprehodu v središču vasi. Mnogi so prvič sami postiljali svoje postelje in v omarice nameščali vsebino iz potovalk ter kovčkov. Po odličnem kosilu, kjer so ostali krožniki prazni, se je en razred odpravil na lopatkanje, drugi na daljši pohod do kmetije na Jelenk, tretji pa je tekel na smučeh v bližnji dolinici. Ob mraku so se vse tri skupine zbrale v jedilnici in zapisale kratek dnevnik dogajanja. Po večerji so z zanimivo gibalno igro po prostorih doma razgibali možgane in se odpravili k počitku

Torkov dan je prinesel hladno dopoldne. Izkoristili smo ga za zamenjavo dejavnosti prejšnjega dne. Enake vsebine z rotacijo dejavnosti so se odvijala popoldne. Po večerji so se učenci zbrali v veliki dvorani doma, kjer so se »sobe« predstavile. Bili smo priča zanimivim predstavitvam. Utrujeni od bogato preživetega dneva na zraku je spanec tokrat prej legel na oči.

Sredino dopoldne je bilo kuharsko in naravoslovno naravnano. Del naše kulinarične dediščine so idrijski žlikrofi. Ročne spretnosti so bile namenjene gnetenju testa, oblikovanju krompirjevih kroglic in oblikovanju žlikrofa. Najbolj vneti matematiki so izračunali, da je bilo po oceni narejenih 2000 žlikrofov. In verjemite, kuharja nista med odpadke vrgla niti enega. Menda so biti to do sedaj najboljše izdelani žlikrofi.
V zgornjem nadstropju doma Vojsko imajo kar nekaj zanimivih in nenavadnih živali. Mnogi so se s kačo prvič srečali, tudi legvan ni žival, ki bi jo imeli priložnost videti kjer koli.

Pripravljeni na odhod domov smo se v avli doma srečali z učenci in učiteljicami četrtega razreda, ki so sredino dopoldne v šoli preživeli malce drugače. V telovadnici so pod mentorstvom učitelja Petra Tončiča, učiteljice Špele Šemrl in dijakinje Sare Sedej zagrizli v plezalne stene ter se pomerili v šaljivih štafetnih igrah. V učilnici pa jim je o ustrezni opremi planinca in pravilih varne hoje v gore povedal mnogo zanimivega dolgoletni učitelj in mentor mladih planincev Nace Breitenberger. Gorski reševalec in vodnik psa reševalca Danilo Pavšič pa jim je predstavil delo in opremo gorskih reševalcev. Še posebej zanimivo se je zdelo vsem učencem to, da sta se s psičko Flo usposobila za reševanje ponesrečencev s pomočjo helikopterja.

Popoldan pa so si na zasneženem Vojskem tudi četrtošolci pripeli tekaške smuči ali se odpravili na zimski pohod. V četrtek in petek dopoldan so poleg aktivnosti na snegu pobliže spoznali še neobičajne prebivalce doma: ameriškega goža Borisa, legvana z imenom Gringo, želve rdečevratke, hrčke, mongolske puščavske podgane in čilske veverice – deguje.

Tudi ob večerih za domotožje ni bilo časa. Šaljive družabne igre in domiselni nastopi učencev so poskrbeli, da so večerne urice še prehitro minile. Med sobami nekaterih sošolcev in sošolk pa so potovala tudi ljubezenska pisemca.

Zadnji večer je ostalo še dovolj časa za pripravo sladkih zalogajčkov iz suhega sadja.

Kuharji doma so nas vse dni razvajali z okusno hrano, vsi delavci doma pa skrbeli za naše dobro počutje in poučne ter zanimive aktivnosti.

Velika večina učencev je v teh dneh prvič stala na tekaških smučeh, prvič preživela noč od doma brez staršev in imela priložnost prevzeti skrb zase. Te prve izkušnje so vsi junaško prestali.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)