Kratka novička o tehničnem dnevu

Avtor: Oliver Svit Cigale

V četrtek, 26. 9. 2019, smo se učenci 9. razreda odpravili na ekskurzijo v Reaktorski center instituta Jožefa Stefana Podgorica. Tam smo imeli predavanje z naslovom Pridobivanje elektrike iz jedrske energije, nato pa smo se odpravili še na Fakulteto za fiziko in matematiko. Tam nam je odpredaval docent dr. Uroš Kuzman, ki je poznan tudi kot edini stand-up komik z doktoratom iz matematike.

Ko smo približno ob 10. uri prispeli pred reaktorski center, smo se najprej odpravili v klet centra, kjer nam je eden od inštruktorjev, ki je izuril že mnoge jedrske operaterje, predaval o pridobivanju elektrike iz jedrskih virov. Lepo so nam predstavili delovanje Nuklearne elektrarne Krško, krajše NEK. Povedali so nam tudi nekaj o cepitvah atomskih jeder, bolj natančno urana-235 in kako nato ta segreva vodo, ki poganja turbine in generator, nato pa ta proizvede elektriko, ki jo mi potrebujemo za različne življenjske potrebe in olajšave.

Drugi del je potekal na razstavnem delu centra. Tam so nam predstavili še Geigerjev števec in  Geiger-Müllerjevo komoro. Geigerjev števec meri, koliko jeder se je razpolovilo v 1 sekundi s pomočjo katode in anode. Osnovna enota je sivert, toda ker je to ogromna enota, se običajno uporablja milisivert.

Vsak delec v reaktorju po razpadu še naprej razpada in oddaja sevanje. To sevanje pa lahko zaznamo z Geiger-Müllerjevo kletko, kjer lahko te majhne razpadle delce vidimo kar s prostim očesom, čeprav v normalnih pogojih niso vidne.

Po obisku reaktorskega centra smo se z avtobusom odpeljali še na Fakulteto za matematiko in fiziko, kjer smo imeli poučno ter zabavno predavanje doc. dr. Uroša Kuzmana, kjer nam je za začetek zaupal matematični trik z številom 1089. Nato smo se podali v zabavno zgodovino matematike ter spoznali, kako so nekateri znanstveniki ovrgli teorije, v katere so ljudje takrat verjeli. Nato nam je zastavil še nekaj precej težkih matematičnih nalog, ki pa smo jih skupaj razrešili.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)