Rad ima dobro glasbo

Pogovarjali sta se Ana Klemenčič in Mia Kosmač.

Marijan Novak je mladenič, ki se je z glasbo spogledal nekoliko pozneje, kot je to običajno pri uspešnih glasbenikih. Pa vendar zato ni nič manj uspešen, saj je hitro ugotovil, da je glasba njegovo vse … Harmonika, kitara, klavir … izpod njegovih rok vse zveni prepričljivo. S svojim toplim glasom in iskricami v očeh pa na svojem nastopu zares ustvari prijetno vzdušje. Tako je bilo tudi na oktobrskem dobrodelnem koncertu.

Danes smo se zbrali na dobrodelni prireditvi Podajmo roko Ševalu. Ste že kdaj nastopili za podoben, dobrodelen namen? Kako se počutite, ker boste nastopali za tak dober namen?
V preteklosti sem že nastopal na prireditvah takega namena, počutim pa se definitivno dobro, ker je dober namen.

Kako to, da ste se odločili sodelovati na prireditvi?
Zato ker se s Ševalom poznamo in se mi zdi lepo, da nastopim na takih prireditvah. Seveda tudi zato, ker je v domačem kraju. Sploh nisem premišljeval o tem in sem takoj rekel, da lahko računajo name.

Kot sva že omenili, zbiramo sredstva za Ševala, ki je vaš vrstnik. Se ga spomnite iz osnovnošolskih dni?
Ja seveda, s Ševalom sva bila sošolca osem let v osnovni šoli in pa še eno leto na gimnaziji. Poznava se poznava že zelo dolgo.

Kakšni pa so vaši spomini na Osnovno šolo Idrija?
Kakšni so spomini? Pa dobri, nimam nič kaj drastičnega za povedati. Minilo je že veliko časa od osnovne šole in se tudi zgodilo marsikaj.

Če smo že pri šoli, Vas je za glasbo navdušila kaka učiteljica oziroma učitelj ali pa se za vašo glasbeno strastjo skriva drug razlog?
Za mojo glasbeno strastjo se skriva stari oče, ki je igral frajtonarco, diatonično harmoniko, in mislim, da sem zato tudi jaz posegel po njej.

Kaj pa vam pravzaprav pomeni glasba?
V bistvu vse. Glasbo študiram, z glasbo se ukvarjam v prostem času … Mislim, da je najboljši odgovor na vajino vprašanje beseda vse.

Kako se je razvijala vaša glasbena pot?
Začel sem s harmoniko, kot sem rekel, s frajtonarco, potem sem se vpisal v glasbeno šolo v Idriji na pouk klavirske harmonike. Hkrati pa sem se sam začel učiti še kitaro. Nato sem šolanje nadaljeval na ljubljanskem konzervatoriju za glasbo, kjer sem štiri leta igral harmoniko. Zadnje leto pa sem se vpisal tudi na jazz petje, ki pa ga zdaj študiram v Avstriji.

Katera zvrst glasbe vam je najljubša?
Glasbe ne bi opredelil po zvrsteh, ampak samo na dve kategoriji – to sta dobra in slaba glasba. Všeč mi je dobra glasba.

Kaj bi kot uspešen mlad glasbenik, sporočili mladim (in malo manj mladim) bralcem našega spletnega glasila?
Naj živijo svoje sanje!

Foto: Matjaž Kerček

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)