Črka, beseda … knjiga

Avtorica: Barbara Čibej

Iskanje knjig je naporno, vsaj zame. Še posebej takrat, ko ne najdeš ničesar in bi zrušil ves svet za eno dobro knjigo, ki jo boš potem vzljubil ali se celo zaljubil vanjo … (Cirila Lapajne)

Kako vesel in ponosen mora biti učitelj na svojega učenca, ko mu iz ust prihajajo tako lepe besede o knjigi. In kako hvaležen mora biti učenec učitelju, ki mu je to mišljenje podal, mu ga vtisnil v srce. Zaradi te hvaležnosti in ponosa lahko med učiteljem in učencem nastane močna in lepa vez, ki je ni moč pretrgati.

Zato se je 5. oktobra, na svetovni dan učiteljev, na gradu v Mali galeriji odvila kratka zgodba, ki je izvirala iz ponosa na znanje in iz hvaležnosti do učiteljev. Predajanje znanja je v tem svetu nekaj najpomembnejšega. Zato se učenci čutimo dolžne poskrbeti za to, da to znanje tudi izkažemo, kar so zagotovo storili učenci 8. in 9. razreda, ki so se na svetovni dan učiteljev pripravili z zelo posebnim nastopom.

Že omenjena zgodba v Mali galeriji je bila prav zares posebna, saj nastopajoči besedil za svoj nastop niso črpali iz knjig priznanih slovenskih pisateljev in pesnikov. Besedila, ki so bila prebrana in deklamirana, so napisale so jih učenke naše šole. V njih so izrazile svoje razmišljanje o knjigi in branju.

Da pa bi dogodek še obogatili, so bili razstavljeni izdelki učencev, ki so v lanskem šolskem letu obiskovali izbirni predmet likovno snovanje 3 pod mentorstvom učiteljice Silve Menard. V roke so vzeli knjige – stare, skorajda zavržene, že tudi umazane in pomečkane, a prav zato knjige z dušo. Namen mladih umetnikov ni bil branje, temveč ustvarjanje s knjigami. Le-te so bile hkrati material in inspiracija v želji izdelati nekaj novega, drugačnega, posebnega. Učitelj Matjaž Kerček pa je usmerjal mlade fotografe, ki so s svojimi fotografijami razstavi dodali piko na i.

Zakaj pa prav knjiga na tak dogodek? Odgovor je preprost: učitelj in knjiga se lahko gledata v ogledalu, čeprav sta obrnjena drug proti drugemu. Tako knjige kot učitelji in učiteljice so tisti vir znanja in modrosti, ki nam, mladim, pomagajo najti pravo pot naprej.

Učitelji nam res predajo veliko znanja, a ga včasih ne znamo ceniti. Upam pa, da je in bo na svetu čim več mladih, ki znajo in bodo znali ceniti moč in lepoto zapisane besede. Predvsem pa si želim, da bi sporočilo knjig znali uporabiti v vsakdanjem življenju.

Zato, drage učiteljice in učitelji iskrene čestitke ob dnevu učiteljev, in naj vas ponos do znanja spremlja skozi vse življenje. Oprostite nam za naše zmote in lenobe, vsi smo samo ljudje. Predvsem pa najlepša hvala, ker verjamete v nas tudi, ko sami ne verjamemo vase!Razstava1 Razstava2 Razstava3 Razstava4

Foto: MMI

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)