Pa je drugačnost res nekaj slabega?

Avtorica: Hana Pavšič

Knjiga Čudo je delo ameriške pisateljice R. J. Palacio in je v angleščini  izšla leta 2012, v slovenščini pa je bila izdana 3 leta kasneje pri založbi Ocean. V slovenščino jo je prevedel Boštjan Gorenc.

August je zaradi hude deformacije obraza, s katero se je rodil, do 10. leta prestal že 27 operacij in se zaradi le-teh ter okrevanja po njih šolal doma. Ko je bil star 10 let, sta se starša odločila, da ga bosta vpisala v 5. razred osnovne šole. Že po prvem dnevu v šoli je August videl, da se njegova želja, da bi ga sošolci imeli za normalnega, ne bo uresničila. August v romanu s pomočjo svoje sestre Vie, prijateljice Summer, najboljšega prijatelja Jacka, Viinega fanta Justina ter njene najboljše prijateljice Mirande na humoren način pripoveduje svojo zgodbo ter opisuje ljudi ter okolico, v kateri živi.

Kljub temu da sem knjigo enkrat prej že prebrala, zgodba pri drugem branju ni postala prav nič manj zanimiva. Všeč mi je, da je pisateljica malo manj prijetno temo predstavila na humoren način ter tako bralcem zagotovila branje brez težav. Osebno se me je knjiga obakrat zelo dotaknila in me pripravila do tega, da sem se zavedla, kako srečna ter hvaležna sem lahko, da se mi ne dogaja to, kar se Avgustu dogaja v zgodbi. Priporočila bi jo vsem, še posebej pa tistim, ki drugačnosti ne sprejemajo in se iz nje norčujejo.

Vir: splet

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)